Guelph

An iconic historic building surrounded by farm fields on the outskirts of Guelph, this converted church building on a small lot was devoid of any landscaping. A particularly harsh environment due to exposure to winds meant that the chosen plant material had to be very hardy

An architectural approach was used for the planting design using repetition – Globe Cedars along the side, symmetrical foundation beds at the front, or tiered planting in the front of the architectural fence at the back.

Texture, contrast, and strong geometry characterize the front foundation beds with the use of a split face Wiarton wall masonry stone as garden edging – it’s buff hues set off with a border of charcoal grey slate chips contained by a clean metal edging – also an effective mowing strip.

A new walkway connects the driveway to the front entrance where a new black awning canopy added another dimension to the overall look. Wall mounted low voltage light fixtures mounted on the side of the home’s exterior wall illuminates the path

The planting between the driveway and iconic modern fence was designed to be as aesthetically pleasing in the winter as in the fall and later summer when the skeletal form of the Sedum and contrasting colours and textures of the native grasses formed a visually pleasing composition.